Image by Beatriz Pérez Moya

YOGA PÅ RECEPT

Yoga på Recept (FaR)

Shanti Yoga Center är registrerade hos FaR och erbjuder fysisk aktivitet på recept. Till dig som fått fysisk aktivitet på recept utskrivet av din läkare ger vi rabatt på alla våra öppna klasser och privat träning.

Yoga på Recept kostar 850 kronor, är giltigt i två månader alternativt 1 275 kr, är giltigt i tre månader och gäller på alla öppna klasser, för privata sessions kontakta oss. Du behöver bara en egen yogamatta.
Kortet köper du genom att maila oss på info@shantiyogacenter.se. Vi svarar med en bokningsbekräftelse och betalningsinformation. Bifoga gärna ditt recept och legitimation eller ta med och visa före ditt första pass.
Önskar du vägledning i vilken form av yoga som passar dig så hjälper vi dig.

Yoga på Recept kan endast köpas en gång per person. Kortet är personligt, återbetalas ej och kan inte frysas. Efter de två alternativt tre månaderna är du välkommen att yoga vidare med ordinarie kort.
Det medicinska ansvaret och uppföljning står din kontakt i sjukvården för, men såklart hjälper vi dig rådgivning om lämpliga yogaformer för att du ska få ut så mycket som möjligt av din yoga.
Tveka aldrig för att kontakta oss om du har frågor.
Du är varmt välkommen till oss!

KONTAKTA OSS
 

Bra att veta om FAR
FAR står för Fysisk aktivitet på recept och ingår i FYSS som är en vetenskaplig dokumentation som visar att motion både förebygger sjukdomar och fungerar som behandling för en mängd sjukdomstillstånd. Tanken är att du kan få träning på recept, alltså att motion blir din medicin.
Du som patient/kund får inga ekonomiska bidrag för träning på recept. Det räknas inte heller med i högkostnadsskyddet för sjukvård. Vi som erbjuder träningen får inte heller några bidrag så när vi rabatterar ett kort, gör vi det som en tjänst, bara för att vi vill att du ska kunna träna och bli frisk!

Genom att öka din fysiska aktivitet kan du förebygga och behandla många sjukdomar. Du som behöver stöd med detta kan få Fysisk aktivitet på recept, FaR. Det innebär att du får ett recept på någon rörelseaktivitet. Aktiviteten är anpassad till de förutsättningar och önskemål du själv har.

Fysisk aktivitet som medicinsk behandling
Fysisk aktivitet kan komplettera eller ersätta läkemedel. Ibland är fysisk aktivitet den bästa medicinen där aktiviteten blir huvuddelen av din behandling. När du rör dig mer sker förändringar i kroppen som gör att du kan känna dig gladare, sova bättre, lättare hantera stress och hålla din vikt.
Fysisk aktivitet kan minska risken för eller förbättra flera olika sjukdomar, till exempel de här:
högt blodtryck och stroke
kärlkramp och hjärtinfarkt
diabetes
benskörhet och benbrott
ont i ryggen
depression
demens
vissa cancersjukdomar

De positiva effekterna får du oavsett ålder eller tidigare träningsvana. Det är alltså aldrig för sent att börja röra på dig. Du som är otränad kommer snabbt att bli fysiskt starkare.
Behandling med FaR består av tre delar:
Samtal om fysisk aktivitet.
Skriftlig ordination av en eller flera fysiska aktiviteter som är anpassade till ditt hälsotillstånd, din livssituation och dina intressen.
Uppföljning utifrån ditt behov
 
Vem kan få FaR?
Du kan få FaR om du behöver öka din fysiska aktivitet för att förebygga eller behandla sjukdomar. Fysisk aktivitet är en viktig del av behandlingen vid ett 30-tal olika sjukdomar. 

Vart vänder jag mig för att få FaR?
Du kan få FaR av all legitimerad personal inom hälso- och sjukvården.  Till exempel av en fysioterapeut, läkare, sjuksköterska, psykolog, dietist, arbetsterapeut, tandläkare eller barnmorska.
Ibland kan man behöva stöd av en fysioterapeut eller en arbetsterapeut för att komma igång med träning. Du behöver ingen remiss utan kan ringa direkt och boka en tid. Fysioterapeuten eller arbetsterapeuten kan hjälpa dig att anpassa den fysiska aktiviteten eller träningen till en nivå som passar dig.
Kontakta en vårdcentral eller en rehabmottagning om du har frågor om fysisk aktivitet som medicinsk behandling eller önskar få FaR och hjälp med att komma igång och röra dig mer.